Car is smoking at idle and acceleration - my.IS - Lexus IS Forum
Welcome to the newly redesigned my.IS website - Your source for IS200, IS250, IS300, IS350 and IS-F Information.
 
b

Register | Home | Forums | News | Photos | Content | FAQ | Advertise | Store

 


Go Back   my.IS - Lexus IS Forum > 1st-Gen IS300 > Go Faster
Register Home Forum Photos Active Topics / Realtime Garage iTrader User's Guide Mark Forums Read Auto EscrowAuto LoansInsurance

My.is is the premier Lexus IS Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
» Log in
User Name:

Password:

Not a member yet?
Register Now!

» Auto Insurance
» Featured Product
Ľ Wheel & Tire Center

Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old 03-20-2007, 02:58 PM   #1 (permalink)
Aficionado
 
Join Date: Nov 2004
Location: TN
Posts: 839
AznTwins is an elite community memberAznTwins is an elite community memberAznTwins is an elite community memberAznTwins is an elite community memberAznTwins is an elite community memberAznTwins is an elite community memberAznTwins is an elite community memberAznTwins is an elite community memberAznTwins is an elite community memberAznTwins is an elite community memberAznTwins is an elite community member
iTrader: (1)
Car is smoking at idle and acceleration

Ok recently Iíve been working on my car and it is starting to smoke. I installed a greddy catch can thinking it could maybe be blow by that was my problem. The car still continued to smoke and now it has gotten worse. I then thought maybe the turbo could be at fault so I got the turbo looked at and it checked out fine. I even added a bigger oil drain line thinking that would help it which didnít. The problem is that oil and fuel are mixing together and it is puddling in the exhaust. I checked my oil level and itís low. The car also misfires in all 6 cylinders. Iíve done a compression test and it came out 150 in all 6 cylinders. The FPR is at 45psi at idle. Iíve tried gapping the plugs to different gaps but it still misfires. Also fuel and oil are leaking from the wastgate. Any ideas of what could be wrong?

A video of the car at idle.
http://smg.photobucket.com/albums/v5...ent=Idling.flv

List of my mods.

PFS Custom Turbo Kit
Precision PT67 Turbo .68 a/r
PFS Tubular Manifold
PFS 3 Inch Turbo Back Exhaust
Tial 38mm Wastgate
GTE Rods and Pistons
AEM Standalone ECU
Turbo East pnp Harness
AEM 3.5 Bar Map Sensor
550cc Injectors
Walbro 255 Fuel Pump
Aeromotive FPR
Return Fuel System
GReddy Oil Catch Can
HKS DLI
HKS BOV
Boost Logic Turbo Blanket
W58 Transmission Swap
RPS Turbo Clutch
Innovate Wideband XD-16 Gauge
Innovate LC-1 Wideband
Turbosmart Boost Controller
AznTwins is offline   Reply With Quote Quick reply
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 03-20-2007, 03:41 PM   #2 (permalink)
Immortal
 
Join Date: Jun 2002
Location: Florham Park, NJ 07932
Posts: 20,614
tsopranoMB is an elite community membertsopranoMB is an elite community membertsopranoMB is an elite community membertsopranoMB is an elite community membertsopranoMB is an elite community membertsopranoMB is an elite community membertsopranoMB is an elite community membertsopranoMB is an elite community membertsopranoMB is an elite community membertsopranoMB is an elite community membertsopranoMB is an elite community member
iTrader: (28)
whats the oil level at? drain it and refill 5.5 quarts....dont overfill it, i had similar issues one time, and it was due to overfilling it with like 6.5 quarts..

but the fuel mixing in? thats odd...
__________________
Master Certified Lexus VEHICLE TECHNOLOGY SPECIALIST @ LEXUS OF ROUTE 10
2012 UltraSonic Blue CT200h F-SPORT
2002 IBP JDM NEO/RANDO TURBO 500rwhp+@ 17 psi
R.I.P. 2001 SBM L-TUNED Toyomoto Built TURBO
LEXOTIC CONCEPTS NE017
tsopranoMB is offline   Reply With Quote Quick reply
Old 03-20-2007, 03:52 PM   #3 (permalink)
Altruist
 
Join Date: Nov 2002
Location: in the A
Posts: 3,825
Lexotic Concepts is an elite community memberLexotic Concepts is an elite community memberLexotic Concepts is an elite community memberLexotic Concepts is an elite community memberLexotic Concepts is an elite community memberLexotic Concepts is an elite community memberLexotic Concepts is an elite community memberLexotic Concepts is an elite community memberLexotic Concepts is an elite community memberLexotic Concepts is an elite community memberLexotic Concepts is an elite community member
iTrader: (27)
have you checked your coilpacks? maybe one of them went bad...
__________________
wwwdotZenMotorsLLCdotcom
wwwdotfacebookdotcom/zenmotors
instagram: zenmotors
Lexotic Concepts is offline   Reply With Quote Quick reply
Old 03-20-2007, 04:40 PM   #4 (permalink)
Lurker
 
Join Date: Sep 2005
Location: Roseville CA
Posts: 63
phonestar is very well likedphonestar is very well likedphonestar is very well liked
iTrader: (0)
Do you have oil in your intercooler piping? If your Turbo is good and compression is good you may need a restrictor for the oil feed into the turbo. I had an oil problem untill I had a restrictor made for my oil feed. Now my pipe is bone dry.
__________________
2004 SPORT DESIGN GTE TURBO 440cc HKS FCON PRO.
phonestar is offline   Reply With Quote Quick reply
Old 03-20-2007, 04:52 PM   #5 (permalink)
Aficionado
 
Join Date: Nov 2004
Location: TN
Posts: 839
AznTwins is an elite community memberAznTwins is an elite community memberAznTwins is an elite community memberAznTwins is an elite community memberAznTwins is an elite community memberAznTwins is an elite community memberAznTwins is an elite community memberAznTwins is an elite community memberAznTwins is an elite community memberAznTwins is an elite community memberAznTwins is an elite community member
iTrader: (1)
I checked the resistance on all of the coil packs and they all tested good is there any other way to test them? I fill the oil to 5.7 quarts and I don't have any oil in my intercooler piping. Any other ideas?
AznTwins is offline   Reply With Quote Quick reply
Old 03-20-2007, 08:06 PM   #6 (permalink)
Follower
 
Join Date: Apr 2006
Location: North Port Florida
Posts: 535
gasaholic is a recognized community leadergasaholic is a recognized community leadergasaholic is a recognized community leadergasaholic is a recognized community leadergasaholic is a recognized community leadergasaholic is a recognized community leadergasaholic is a recognized community leadergasaholic is a recognized community leadergasaholic is a recognized community leadergasaholic is a recognized community leadergasaholic is a recognized community leader
iTrader: (1)
I just had a big issue with smoking and it was all due to a combo of bolting up a GTE oil pump on the GE block and not having a restrictor.
I had an issue with Fuel mixing with the oil at one point as well. Now I never really looked into it further becuase I had few issues that all got fixed at once and the problem went away. I had to rebuild the motor because of ringlanding failure and had the car retuned. Other than the ringlanding being broken there was nothing else wrong with the car other than the fact the car was pig rich. but after the rod piston swap and retune the issue with fuel mixing with oil went away.
__________________
02 MSM
Microtech LT-8s
Electromotive XDI

SOLD :(
gasaholic is offline   Reply With Quote Quick reply
Old 03-20-2007, 08:47 PM   #7 (permalink)
Addict
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 2,242
TeckniX is an elite community memberTeckniX is an elite community memberTeckniX is an elite community memberTeckniX is an elite community memberTeckniX is an elite community memberTeckniX is an elite community memberTeckniX is an elite community memberTeckniX is an elite community memberTeckniX is an elite community memberTeckniX is an elite community memberTeckniX is an elite community member
iTrader: (2)
did you check the downpipe to make sure it wasn't a turbo seal going bad, or too much oil going through, blowing out one of the seal.
How big is your feed/return and where does your return line go on the oil pan?

Also what are your afr at idle and when you accelerate - maybe you're dumping too much fuel or maybe youre injectors aren't 'spraying/vaporising' the fuel correctly?
__________________
Never argue with an idiot; they'll drag you down to their level and beat you with experience

Quote:
Originally Posted by SophieSleeps
But I think for most people "fine" is usually good enough.
For power hungry people "fine" isn't going to cut it.
TeckniX is offline   Reply With Quote Quick reply
Old 03-21-2007, 02:18 PM   #8 (permalink)
Aficionado
 
Join Date: Nov 2004
Location: TN
Posts: 839
AznTwins is an elite community memberAznTwins is an elite community memberAznTwins is an elite community memberAznTwins is an elite community memberAznTwins is an elite community memberAznTwins is an elite community memberAznTwins is an elite community memberAznTwins is an elite community memberAznTwins is an elite community memberAznTwins is an elite community memberAznTwins is an elite community member
iTrader: (1)
Ive had the turbo looked at and the seals are in perfect condition, My oil feed line is a -4 an and the drain line is 1/2". And the hole for the oil drain line is right on top of the oil pan where the boss is at. The oil feed line is coming off of the vvti sensor bandjo bolt. Afr is in the 10's at idle. I'm also running the stock GE oil pump.

Is there anything else you can think of?
AznTwins is offline   Reply With Quote Quick reply
Old 03-21-2007, 04:46 PM   #9 (permalink)
Lurker
 
Join Date: Sep 2005
Location: Roseville CA
Posts: 63
phonestar is very well likedphonestar is very well likedphonestar is very well liked
iTrader: (0)
Valves?
__________________
2004 SPORT DESIGN GTE TURBO 440cc HKS FCON PRO.
phonestar is offline   Reply With Quote Quick reply
Old 03-21-2007, 11:43 PM   #10 (permalink)
Follower
 
phamous101's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: charlotte, nc
Posts: 635
phamous101 is an elite community memberphamous101 is an elite community memberphamous101 is an elite community memberphamous101 is an elite community memberphamous101 is an elite community memberphamous101 is an elite community memberphamous101 is an elite community memberphamous101 is an elite community memberphamous101 is an elite community memberphamous101 is an elite community memberphamous101 is an elite community member
iTrader: (1)
For oil to make it to the wastegate, you have to be really dumping it into the cylinders. Did any of the spark plug(s) look way worse than the others? It may be possible that an oil pressure passage is some how spraying into the cylinders, through a failed head gasket or cracked head for example.
__________________
PT72GTQ

11.6 @ 124.5
phamous101 is offline   Reply With Quote Quick reply
Old 03-22-2007, 01:23 AM   #11 (permalink)
Enthusiast
 
Join Date: Dec 2004
Location: West Orange, NJ
Posts: 1,112
wenger828 is an elite community memberwenger828 is an elite community memberwenger828 is an elite community memberwenger828 is an elite community memberwenger828 is an elite community memberwenger828 is an elite community memberwenger828 is an elite community memberwenger828 is an elite community memberwenger828 is an elite community memberwenger828 is an elite community memberwenger828 is an elite community member
iTrader: (1)
i'm surprised no one has mentioned this, but check your coolant. you can either have a bad headgasket, or something in the block or head has cracked and you are leaking coolant into the combustion chamber. normally coolant would burn out as white smoke.

edit: sry, didn't see you did compression test, probably wouldn't be coolant leaking. i would suspect valves.
__________________
05' Absolutely Red 5 Speed
/Apexi N1 custom turboback/Tein Flex/Project Mu/and many more...

Boosted by Boost Logic/GTE shortblock/r154

SOLD!!!!

'11 Shelby Cobra GT500 - 554rwhp
wenger828 is offline   Reply With Quote Quick reply
Old 03-22-2007, 08:20 AM   #12 (permalink)
Follower
 
Join Date: Apr 2006
Location: North Port Florida
Posts: 535
gasaholic is a recognized community leadergasaholic is a recognized community leadergasaholic is a recognized community leadergasaholic is a recognized community leadergasaholic is a recognized community leadergasaholic is a recognized community leadergasaholic is a recognized community leadergasaholic is a recognized community leadergasaholic is a recognized community leadergasaholic is a recognized community leadergasaholic is a recognized community leader
iTrader: (1)
Quote:
Originally Posted by AznTwins View Post
Ive had the turbo looked at and the seals are in perfect condition, My oil feed line is a -4 an and the drain line is 1/2". And the hole for the oil drain line is right on top of the oil pan where the boss is at. The oil feed line is coming off of the vvti sensor bandjo bolt. Afr is in the 10's at idle. I'm also running the stock GE oil pump.

Is there anything else you can think of?


I would start out with the easiest things first. You have already checked compression and done a leak down, rite? I would try putting a restrictor on the oil feed line, and then lean out your idle and see if that fixes the problem. Are you AFR's that rich in partial and WOT?
__________________
02 MSM
Microtech LT-8s
Electromotive XDI

SOLD :(
gasaholic is offline   Reply With Quote Quick reply
Old 03-22-2007, 11:53 AM   #13 (permalink)
Lurker
 
Join Date: Sep 2005
Location: Roseville CA
Posts: 63
phonestar is very well likedphonestar is very well likedphonestar is very well liked
iTrader: (0)
I would preform a leak down test if you haven't.
__________________
2004 SPORT DESIGN GTE TURBO 440cc HKS FCON PRO.
phonestar is offline   Reply With Quote Quick reply
Old 03-22-2007, 01:57 PM   #14 (permalink)
Loyalist
 
Join Date: May 2005
Location: BALLS DEEP IN COLLIN'S COMPUTER!!
Posts: 1,824
SloRice is an elite community memberSloRice is an elite community memberSloRice is an elite community memberSloRice is an elite community memberSloRice is an elite community memberSloRice is an elite community memberSloRice is an elite community memberSloRice is an elite community memberSloRice is an elite community memberSloRice is an elite community memberSloRice is an elite community member
iTrader: (0)
Did anyone else notice he said his AFR's are mid 10's at idle??? That's why you have fuel in your oil.
__________________
I'M FASTER THAN A ZR1!!!
SloRice is offline   Reply With Quote Quick reply
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  my.IS - Lexus IS Forum > 1st-Gen IS300 > Go Faster

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the my.IS - Lexus IS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself. If your address is invalid, you will likely lose access to the site.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Current users viewing this Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -6. The time now is 09:50 AM.



Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.
SEO by vBSEO 3.3.2